İş Sağlığı ve İş Güvenliği Bölümü Nedir? İş İmkânları Nelerdir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Açıköğretim
16:33
  • 335

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Bölümü Nedir? İş İmkânları Nelerdir?

 

Son zamanların en fazla tercih edilen bölümlerinden biri olan iş sağlığı ve iş güvenliği bölümü nedir, iş imkanları nelerdir?

İş sağlığı ve güvenliği bölümü örgün eğitimden okunabileceği gibi açık öğretimden de okunabilmektedir. Ayrıca herhangi bir bölüm okumadan da iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilen belirli branşlar da bulunmaktadır. İşletmelerde ve şirketlerde zorunlu olan İSG uzmanı görevlendirme şartı bu bölümün önünün açılmasına imkan tanımıştır. Büyük ölçüde tercih edilmeye başlanan iş sağlığı ön lisans bölümlerinden mezun olan öğrenciler C sınıfı İSG uzmanı olmak için eğitimlere katılmış ve bakanlık tarafından yapılan sınavda başarılı olarak bir OSGB firmasına bağlı olarak çalışmaya başlamışlardır. Halen günümüzde bu bölüme olan rağbet sürmektedir.

İş sağlığı ve iş güvenliği bölümünü kazanmak için öncelikle üniversite sınavının ilk aşaması olan TYT sınavına Şubat veya Mart aylarında başvuru yapmanız, ardından sınav giriş belgenizi alarak bu sınava belirtilen tarihte girmeniz gerekmektedir. TYT sınavından alacağınız puanla 30 adet tercih hakkınızın bulunduğu ÖSYM tercih sürecinde İş Sağlığı ve güvenliği bölümünün olduğu üniversitelerin yüksekokullarının kodlarıyla tercihini oluşturmalı ve kaydetmelisiniz.

Önlisans bölümü olduğu için 2 yıllık bir eğitimin sonunda iş sağlığı ve güvenliği diplomasına sahip olarak uzmanlık için başvuruda bulunabilirsiniz. Uzman olabilmek için bir OSGB firmasından eğitim alarak Çalışma Bakanlığının yapacağı sınavda C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak için katılmanız ve başarılı olmanız gerekmektedir.

 

İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Açıköğretim

İş sağlığı ve güvenliği bölümü açıköğretim olarak da okunabilir. Bunun için yukarıda belirttiğimiz üniversite sınavı aşamalarını sağlıklı şekilde tamamlamanız, baraj puanı olan 150 puanı geçmeniz ve tercih döneminde açıköğretim iş sağlığı ve güvenliği bölümünü tercih etmelisiniz.

Tercih sonuçları açıklandıktan sonra kazanmışsanız kayıt tarihlerini kaçırmadan online öğrenci kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz. İlgili harcı ilgili banka üzerinden yatırarak kaydınızı tamamlamalı, ardından size verilen öğrenci şifresi ile sisteme giriş yapıp ders kaydınızı yapmalısınız.

2 yıllık süren bir eğitimin sonunda ilk olarak C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına girebiliyorsunuz. Ardından belirtilen süreyi tamamladıktan sonra B sınıfı ve onu takiben de nihai olarak A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavlarına girebilirsiniz. İsimlerinden de anlaşılacağı gibi kademe yükseldikçe şartları ve ekonomik girdileri de iyileşmektedir.

 

İş sağlığı ve güvenliği iş imkanları

İş sağlığı ve güvenliği iş imkanları özellikle İstanbul Tuzla’daki tersane kazaları sonrası tam olarak gündeme gelmiş ve iş kazalarını önlemek için hangi adımların atılması gerektiği yönündeki çalıştaylardan sonra hak ettiği öneme kavuşmuştur. Müteakiben hızlı şekilde Bakanlık tarafından OSGB firmaları yetkilendirilmiş ve aracı kurum olarak iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri ile istihdamı konusunda bu firmalar Bakanlık adına işlemleri yürütmekle yetkili kılınmıştır.

Bu OSGB firmaları üzerinden İSG Katip modülü kullanılarak görevlendirmeler ve bilgi girişleri yapılmaktadır. Hangi işletmeler ile çalışılıyorsa bakanlık tarafından görülebilmesi için ilgili firmanın ve iş sağlığı güvenliği uzmanının bilgileri işlenmektedir. Böylece istenildiği zaman tüm ülkenin iş sağlığı ve güvenliği haritası oluşturabilmekte, istatistiklere sağlıklı şekilde zaman kaybı olmadan ulaşılabilmektedir.

İş sağlığı ve güvenliği iş imkanları ise tüm kamu ve özel kurum ve kuruluşları iş güvenliği uzmanı istihdam etmek zorundadır. İlgili yönetmeliklerde şartları belirlenen işletmelerde uzmanların ne kadar çalışması gerektiği, iş yeri hekimi ve diğer sağlık görevlisi gerekip gerekmediği açıklanmaktadır.

Bu bölümün teknik adı iş sağlığı ve güvenliği teknikeri şeklindedir. Ancak Çalışma Bakanlığı tarafından ÖSYM’ye yaptırılan sınavda başarılı olanlar ilk etapta C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak çalışma hayatında yer alabilir.

Web sitemizde size en iyi deneyimi sunmamızı sağlamak için çerezleri kullanıyoruz. Bu siteyi kullanmaya devam ederseniz, ondan memnun olduğunuzu varsayacağız.
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.